In Nederland opereren we geen hernias meer
Laatst kwam een patiént, krom van de pijn in zijn been, op het spreekuur. Tijdens het gesprek deed hij de uitspraak: Ik was bij mijn huisarts, die deed erg zijn best om met medicamenten mijn pijn te verminderen. Toen ik hem vroeg of een operatie niet een optie was, zei hij: “In Nederland opereren we geen hernia’s meer."
Is een operatie werkelijk niet meer nodig?
Deze patiént werd ondanks de oxycodon niet pijnvrij en had wat verder gezocht op het internet. Hij stuitte op de website hernia-weg.nl. Bij ons werd hij snel van de pijn en zijn hernia afgeholpen, met een 3D-operatie. De uitspraak van betreffende patiént zette me echter aan het denken. Waarom is de huisarts deze mening toegedaan? Natuurlijk worden ook in Nederland hernia’s geopereerd, jaarlijks zo'n tienduizend. En toch heeft de huisarts het gevoel dat er niet meer geopereerd wordt. Is een operatie werkelijk niet meer
nodig? Het is zeker verstandig - alleen in uitzonderlijke situaties Zoals heftige niet-behandelbare pijn, uitval van spierfuncties of persoonlijke redenen van de patiént - binnen enkele weken of zelfs direct te opereren.
Hij bedoelt: we opereren niet omdat er geen capaciteit is. U doorverwijzen heeft geen zin, want u komt gewoon niet aan de beurt.
Vaak verdwijnt een hernia weer door afwachten. Het wereldwijd geaccepteerde beleid is dan ook eerst door middel van een onderzoek (indien mogelijk met een MRI-scan) de ernst van de situatie in te schatten en te beoordelen of het tot een spontaan herstel kan komen. Er zijn echter altijd gevallen die niet beter worden, waar de pijnnietweg wil. Dan moetereigenlijkgeschakeld worden en een neurologische of neurochirurgische beoordeling gedaan worden. Helaas is wachten momenteel inherent aan het Nederlandse gezondheidssysteem. De wachttijden voor de tweede lijn zijn erg lang. En ziet de neurochirurg de indicatie tot opereren, dan duurt het weer lang voordat er een plekje op de operatiekamer vrij is. Begrijpelijk dus dat de huisarts zegt dat er in Nederland geen hernia’s meer geopereerd worden. Hij bedoelt echter niet: we opereren niet omdat het niet zinvol of nodig zou zijn. Hij bedoelt: we opereren niet omdat er geen capaciteit is. U doorverwijzen heeft geen zin, want u komt gewoon niet aan de beurt.
Wij gaan dat probleem voor u en de Nederlandse huisartsen gedeeltelijk oplossen. Vanaf december is de praktijk Hernia-weg op ZorgDomein te vinden. De Nederlandse huisartsen kunnen dan makkelijk en direct verwijzen voor een consult en second opinion of zelfs een operatie. We hebben nauwelijks wachttijden.
Zo weet u als patiént - maar ook uw huisarts - snel wat er aan de hand is. U krijgt uitleg over de oorzaak van uw pijnklacht, krijgt meteen een behandelplan en brief voor de huisarts mee en een inschatting of uw probleem met geduld verdwijnt of dat handelen beter is.
Veelgestelde vragen
Waarom zeggen sommige huisartsen dat er in Nederland geen hernia's meer geopereerd worden?
Dit komt voornamelijk door de lange wachttijden in het Nederlandse gezondheidssysteem. Huisartsen kunnen de indruk hebben dat doorverwijzen voor een operatie weinig zin heeft vanwege de beperkte capaciteit en lange wachttijden.
Wat als mijn hernia niet vanzelf overgaat?
Als een hernia niet spontaan herstelt en er blijvende pijn of andere problemen zijn, is het raadzaam om een neurologische beoordeling te ondergaan. Als er een indicatie tot opereren is, kan dit worden overwogen, bij ons zonder de lange wachttijden.
Hoe kan ik sneller behandeld worden voor mijn hernia?
Vanaf december is de praktijk Hernia-weg op ZorgDomein beschikbaar. Nederlandse huisartsen kunnen daar direct verwijzen voor een consult, second opinion of zelfs een operatie. Deze praktijk heeft nauwelijks wachttijden, wat betekent dat patiënten en huisartsen snel weten wat er aan de hand is en een behandelplan kunnen krijgen.
Pijnvrij in drie stappen
Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
2
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.