top of page

HERNIA EN HARDLOPEN

Dit artikel is zorgvuldig geschreven door Dr. med. Cedric Simons en gecontroleerd door Drs. Patrick Simons. Kijk hier voor meer informatie.

PAtrickSimonsAuthor-2.png

Hardlopen is wereldwijd een van de populairste sporten. Het bevordert de algemene gezondheid, versterkt het cardiovasculaire systeem, houdt je fit en helpt stress te verminderen. Het is ook praktisch, want je kunt overal en altijd hardlopen. Maar zoals bij elke sport zijn er ook risico's. De repetitieve impact van hardlopen kan de tussenwervelschijven overbelasten en in de ernstigste gevallen leiden tot een hernia. Een hernia gaat gepaard met veel pijn en kan de levenskwaliteit ernstig beperken.

Wat is een hernia?

Een hernia treedt op wanneer het zachte binnenste deel van de tussenwervelschijf door de buitenkant heen steekt en op de zenuwen drukt. Dit kan leiden tot ernstige pijn, gevoelloosheid en verlamming. De schijven in de onderrug (lumbale wervelkolom) worden het vaakst aangetast, maar ook de schijven in de nek (halswervelkolom) kunnen beperkt worden. Een hernia kan onder andere worden veroorzaakt door een verkeerde houding of overbelasting van de rug. Meer informatie over hernia's vindt  je hier.

Kan hardlopen een hernia veroorzaken?

Ondanks de voordelen voor de gezondheid kan hardlopen ook schadelijk zijn voor het lichaam, vooral voor de rug. Bij elke stap worden de tussenwervelschijven en de wervelkolom belast door het gewicht van het lichaam. Constante herhaling van deze belasting, vooral zonder de juiste demping, kan microschade aan de tussenwervelschijven veroorzaken. Deze microschade accumuleert en kan leiden tot een hernia. Het risico wordt verhoogd door factoren zoals een slechte hardlooptechniek, hardlopen op harde oppervlakken, zwakke spieren en vroegere rugproblemen.

hardlopen hernia.png
hardlopen met hernia.png

Preventie:

De juiste schoenen: Schoenen met een voldoende demping absorberen schokken en ontlasten zo de tussenwervelschijf. Vraag best professioneel advies als je hardloopschoenen koopt.

​

Let op de techniek: Het is belangrijk om met een rechte rug  te lopen en je hele voet op de grond te zetten. Het kan nuttig zijn om op een loopband voor een spiegel te oefenen, omdat de meeste mensen niet bewust op hun eigen hardlooptechniek letten. Een goede houding tijdens het hardlopen kan onnodige belasting van de rug voorkomen.

​

Kies de juiste route: De meeste hardlopers kiezen routes die praktisch voor hen zijn. Dit houdt vaak in dat ze op een harde ondergrond (asfalt en verharde wegen) gaan lopen. Hardlopen op een harde ondergrond belast de wervelkolom door de herhaalde harde schokken. Zachte oppervlakken zoals bos- en parkpaden, rubberen banen of loopbanden zijn beter.

​

De rugspieren versterken: Gerichte oefeningen om de spieren van de rug en bovenlichaam te versterken beschermen de tussenwervelschijven tegen overbelasting en moeten een regelmatige aanvulling zijn op je hardlooptraining.

​

Rekken en strekken: Regelmatig rekken en strekken is net zo belangrijk als een stabiel spierstelsel om spanning te vermijden en de flexibiliteit van de wervelkolom te vergroten en compressie van de tussenwervelschijven te voorkomen.

​

Regeneratie: Het is belangrijk om regelmatig te pauzeren en overtraining te vermijden. Signalen van het lichaam zoals tekenen van vermoeidheid, krampen en pijn in de rug mogen niet worden genegeerd. Dit geldt vooral voor amateurlopers, die niet zo vertrouwd zijn met de risicofactoren als ervaren marathonlopers en langere regeneratiefasen nodig hebben.

​

Een holistische aanpak is ideaal als het gaat om het voorkomen van een hernia door hardlopen. Een combinatie van hardlopen, regeneratie, stabilisatie en regelmatig strekken vermindert het risico op discusproblemen.

Behandeling van een hernia:

Een hernia herken je vooral aan de symptomen. Naast lokale rugpijn kan er ook uitstraling zijn naar de benen, wat zich kan uiten als pijn, elektrische schokken, tintelingen en gevoelloosheid en in het ergste geval uitval in de voet. Hoe je een hernia aan de symptomen herkent, lees je bij hernia symptomen.

Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een hernia is ontstaan tijdens het hardlopen, zijn er verschillende behandelopties.

 

  • Conservatieve behandeling: Veel voorkomende conservatieve behandelmethoden zijn pijntherapie (pijnstillers, infusies, injecties) en fysiotherapie om de rugspieren te stabiliseren. Een overzicht van onze conservatieve behandelmethoden vindt je bij hernia behandeling.

 

  • Herniaoperatie: Als een conservatieve behandeling niet voldoende is, moet een operatie worden overwogen. Hierbij wordt het lekkende weefsel verwijderd en de druk op de aangetaste zenuw verminderd. Meer informatie over onze herniaoperatie.

 

Alternatieve therapieën: Alternatieve behandelmethoden zijn onder andere acupunctuur, chiropractie en osteopathie.

hernia wortelblokkade.webp
hernia hardlopen.png

Conclusie:

Hardlopen is een gezonde en effectieve sport, maar het brengt ook risico's met zich mee voor de wervelkolom. Vooral de tussenwervelschijven kunnen beschadigd raken door verkeerde techniek, overmatige belasting of onvoldoende spieren. Met de juiste voorbereiding, aangepaste looptechniek en gerichte versterkende oefeningen kan het risico op een hernia echter aanzienlijk worden beperkt. Als er zich toch problemen voordoen, is vroegtijdige behandeling cruciaal om schade aan de zenuwen te voorkomen.

Als je een hernia of hernia-achtige symptomen hebt, neem dan contact met ons op voor een snelle afspraak in onze praktijk:

Mag ik na een microscopische hernia operatie weer hardlopen?

Natuurlijk mag dat. Geef het lichaam even tijd maar begin dan toch weer snel met sporten. Vooral de sporten waar er geen directe shocken zijn kunnen na een paar weken weer begonnen worden.

​

Er zijn 3 stappen terug naar hardlopen:

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

C and P Simons Kölner Dom_edited.jpg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

​

​

​

​

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

​

​

Dr. med. Cedric Simons
Bij Hernia-Weg staat kwaliteit voorop. Dit artikel is door Dr. med. Cedric Simons, geschreven. Dankzij zijn vroege specialisatie in het gebied van hernia’s en rugklachten ontvangt u betrouwbare en actuele informatie. Zijn deskundige inzichten vormen de basis van onze informatieve artikelen.

Drs. Patrick Simons
Dit artikel is grondig gecontroleerd door Drs. Patrick Simons, oprichter van Hernia-Weg. Dankzij zijn jarenlange ervaring en specialisatie in de behandeling van rugklachten, zorgt hij ervoor dat de inhoud van dit artikel up-to-date is met de huidige wetenschappelijke inzichten.

PAtrickSimonsAuthor-2.png

Expertise en Betrouwbaarheid
Onze artikelen worden samengesteld en zorgvuldig gecontroleerd door ervaren specialisten. Dankzij de inzet van Drs. Patrick Simons en Dr. med. Cedric Simons weet u zeker dat de gepresenteerde informatie gebaseerd is op uitgebreide ervaring en de nieuwste inzichten in hernia-behandelingen.
Ondanks onze uiterste zorgvuldigheid kunnen er echter kleine fouten voorkomen.

bottom of page