top of page

WAT IS EEN HERNIA L5-S1?

Leer alles over hernia L5-S1, de symptomen, oorzaken en de meest effectieve behandelmethoden voor een pijnvrij leven. De meest voorkomende hernia in de lage rug is een hernia L5-S1. Waarom ontstaat er vaak een hernia tussen de vijfde lendenwervel (L5) en de eerste van het staartbeen (S1)? Welke symptomen geeft een hernia bij L5/S1?

De meest voorkomende hernia L5-S1 in de lage rug

Wat is een hernia L5-S1? Dat betekent dat de tussenwervelschijf, die tussen de wervels L5 (de laatste van de lage rug) en S1 (de eerste van het staartbeen) niet meer op zijn plaats zit. De lage rug heeft bij de meeste mensen vijf beweeglijke wervels. Die zijn met elkaar verbonden door gewrichten en tussenwervelschijven. Komt er een scheur in de achterkant van de tussenwervelschijf, dan kan de kern eruit gedrukt worden tegen de zenuw. Dit geeft hernia L5-S1 symptomen, zoals uitstralende pijn in de achterkant van het been, over de zogenaamde ischias, vaak tot in de voet.

Hoe ontstaat een hernia L5/S1?

Onze video visualiseert dit proces aan de hand van een anatomisch model. U ziet de kern van de schijf uitpuilen, wat een hernia creëert. Deze kan druk uitoefenen op naburige zenuwen, wat pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken. Echter, als de hernia L5-S1 geen druk uitoefent op de zenuwen, kan het lichaam deze vaak zelf oplossen zonder interventie.

hernia L5-S1 MRI tekening.jpg

Hernia L5/S1 gevonden in een MRI!

Wat betekent dit?

Bekijk de video voor meer details!

Waarom ontstaat er vaak een hernia tussen de wervels L5 en S1?

Onder de vijfde lendenwervel (L5) komt het staartbeen. De wervels van het staartbeen zijn aan elkaar vastgegroeid tot 1 bot. Het staartbeen is met de S1-gewrichten verbonden met het bekken. Dit geheel is heel stabiel. De beweging aan de lage rug begint dus direct boven het staartbeen. Dat zorgt ervoor dat de onderste tussenwervelschijf L5/S1 (de eerste bewegende, vanaf het staartbeen gezien) heel veel te verwerken heeft. Begrijpelijk dat deze schijf vaak het niet meer redt en er kernweefsel uitgedrukt wordt tegen de zenuw. Met als gevolg hernia L5-S1 symptomen, zoals een uitstralende pijn via de bil en kuitbeen tot in de achillespees en de voet.

Dr. Cedric Simons met hernia

Waarom krijgt niet iedereen een hernia bij L5/S1?

We belasten toch allemaal onze lage rug een leven lang. Waarom krijgt niet iedereen dan een hernia in de overgang tussen lage rug en staartbeen? De gebruikelijke manier waarop een tussenwervelschijf werkt is: in rust, liggend water aanzuigen (osmose). En bij belasting, staan, zitten en tillen, dat water er wat uitpersen. Dit op- en afzwellen doet de kern (nucleus). De elastische ring eromheen houdt de kern op zijn plek. Natuurlijk komt er dan ook druk op deze ring.

 

Wat gebeurt er in de loop van het leven? De kern redt het niet meer al het water dat eruit gedrukt wordt elke keer weer op te vullen. De kern droogt dus uit en verliest aan volume. Daarom zijn we allemaal ’s avonds een stukje kleiner dan ’s morgens. En in de loop van het leven worden we daardoor kleiner. Bij de meeste mensen komt het dus niet tot een hernia omdat de hoeveelheid, indrogend kernmaterial door de ook wat ouder wordende elastische ring nog net binnen gehouden kan worden.

Wat zijn hernia L5-S1 symptomen?

Bij elke tussenwervelschijf verlaten links en rechts een zenuw het zenuwkanaal en gaan naar de benen. In het menselijk lichaam hebben alle zenuwen een heel specifiek doelgebied. Iedereen kent de zenuw aan de elleboog, het “telefoonbotje”. Daar stoten geeft een pijn die in de arm naar de pink trekt. Nooit naar de duim, want daarheen loopt een andere zenuw. 

 

Zo gaat het ook in de rug. Elke zenuw heeft zijn eigen verloop. Over een gedeelte van de weg lopen de zenuwen samen. Dat is veiliger, samen in een dikke bundel. Deze bundel noemen we de Ischias en die loopt door de bilspieren. Daar komt het begrip “U heeft Ischias” vandaan. Eigenlijk niet meer dan een plaatsaanduiding en geen uitspraak over de oorzaak van de pijn. Al wordt er vaak gesuggereerd: het is maar Ischias, in werkelijkheid zit er meestal een beknelling van een zenuw aan de rug achter. 

 

Bij een hernia L5-S1 is de S1-zenuw voornamelijk pijnlijk. Bij deze hernia symptomen gaat de pijn dan dus door de bil, de achterkant van het boven en onderbeen, de hiel en kan naar de zijkant van de voet gaan. Zelfs met tintelen, doof gevoel of uitval. Met als gevolg niet meer goed op de tenen kunnen staan op een been. 

hernia L5-S1 - S1 zenuw

Een hernia L5-S1!
Wat is eraan te doen?

Een hernia tussen de vijfde lendenwervel (L5) en de eerste van het staartbeen (S1) drukt tegen de zenuw die achterlangs in het been tot in de voet gaat. Veel hernia’s gaan vanzelf weg door indrogen (resorptie). Echter niet allemaal en soms duurt het te lang. Of zijn de hernia L5-S1 symptomen of klachten te heftig? Dan kunnen we helpen door een hernia operatie uit te voeren. Met onze 3D microscopen maken we een kleine opening aan de rug en halen de hernia eruit.

hernia in model

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

Veelgestelde vragen over hernia L5-S1

  • MVZ RÜCKENDOC
    Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
  • Meditta Medisch Centrum
    Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
  • Vividus
    Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Lumbale hernia, ook bekend als "hernia" of "Hernia Nuclei Pulposi (HNP)", is een veelvoorkomende oorzaak van rug- en beenpijn. Het treedt op wanneer de zachte, geleiachtige kernen van tussenwervelschijven in de onderrug uit hun normale positie glijden of uitpuilen, wat druk op de omliggende zenuwen kan uitoefenen en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de onderrug en benen kan veroorzaken.

Belangrijke symptomen zijn onder meer pijn in de onderrug die kan uitstralen naar de billen, benen en voeten, spierzwakte, gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten, en moeite met lopen, staan of zitten.

Oorzaken van lumbale hernia zijn onder andere evolutie, veroudering, overgewicht, slechte houding en zware lichamelijke inspanning. Evolutie heeft geleid tot zwaardere belasting van de tussenwervelschijven door rechtop te lopen. Naarmate we ouder worden, verliezen de tussenwervelschijven hun elasticiteit en worden ze vatbaarder voor scheuren en verzakkingen. Overgewicht en slechte houding leggen extra druk op de wervelkolom en verhogen het risico op een hernia, net als zware lichamelijke inspanning, zoals tillen, duwen of dragen van zware voorwerpen.

C and P Simons Kölner Dom_edited.jpg

Hernia-weg: de experts voor uw rug en nek

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

bottom of page