NEKHERNIA IN MRI
Nekhernia gevonden in een MRI!
Wat betekent dit?
Herniaspecialist Dr. Cedric Simons geeft uitleg over een MRI met een nekhernia c5/6
MRI met nekhernia c5/6 rechts
Hier bekijken we een MRI van de cervicale wervelkolom met een hernia tussen de vijfde en zesde halswervel (c5/6). Bovenin is het hoofd, rechts op de foto zijn de nekspieren en de huid, links de voorkant met de slokdarm en de luchtpijp. Op het tweede beeld hebben we de wervels blauw en de tussenwervelschijven groen gekleurd. Rechts daarachter zie je het ruggenmerg (geel). De hernia (rood) drukt op het ruggenmerg en de zenuwen.
MRI zonder nekhernia
Hier hebben we een MRI van de hals waarbij we van de voeten naar het hoofd kijken. Alsof we naar de afzonderlijke plakjes van een salami kijken. Bovenin zie je de luchtpijp en de slokdarm en onderin de nekspieren. Precies in het midden is het ruggenmerg met het hersenvocht (liquor). Die wordt beschermd door de wervels, die hebben we blauw gekleurd.
Een hernia wordt veroorzaakt wanneer de zachte, geleiachtige kernen van de tussenwervelschijven in de
wervelkolom uit hun normale plek glijden of uitsteken. In onze video wordt dit proces geïllustreerd met een anatomisch model. Het toont hoe de kern van de schijf uitpuilt en zo een hernia vormt.
MRI met nekhernia c6/7 links
Hier bekijken we een MRI van de cervicale wervelkolom met een hernia tussen de zesde en zevende halswervel (c6/7). Aan de bovenkant zie je het hoofd, rechts op de foto zijn de nekspieren en de huid, terwijl links de voorkant is met de slokdarm en de luchtpijp. Op de tweede afbeelding hebben we de hernia duidelijk gemarkeerd. Je kunt heel goed zien hoe het weefsel van de tussenwervelschijf vanuit de ruimte tussen de wervels naar achteren in het wervelkanaal is geschoven. Hierdoor wordt de druk op het ruggenmerg en de omliggende structuren verhoogd, wat tot symptomen kan leiden.
MRI met nekhernia c6/7 links
Op deze twee afbeeldingen bekijken we het wervelkanaal op de MRI. Hier zou je alleen het hersenvocht (geel gemarkeerd) en het ruggenmerg (groen) met zenuwen moeten zien. Er bevinden zich ook kleine bloedvaten in het wervelkanaal, maar die zijn meestal niet zichtbaar op een MRI. De hernia bij C6/7 is hier goed te zien en je kunt herkennen hoe het hersenvocht wordt weggedrukt.
Informeer je over de behandelingen voor een nekhernia.
Je hebt zowel niet-operatieve als operatieve mogelijkheden.
MRI met nekhernia c6/7 links
We kijken nu naar de dwarsdoorsnedebeelden van de nek. Je kunt een hernia bij C6/7 aan de linkerkant (rechts op de foto) herkennen. De zenuwvezels worden door de hernia direct bij het uittredepunt uit het ruggenmerg samengedrukt. Op deze afbeelding is de C7-zenuw getroffen, die loopt tot aan de middelvinger van de linkerhand.
Peter Verheijen
24 uur na zijn nekoperatie
"Ontzettend fijn om hier geweest te zijn. Ik heb maanden en eindelijk jaren last gehad van mijn nek. Nekstenose, die speelde op met veel pijn, maar een nachtje verder in het ziekenhuis hier in Keulen en het is helemaal top.
Het is echt ongelofelijk:
Ik kan alles weer en ik lach weer."
Pijnvrij in drie stappen
Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen
1
Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.
2
3
De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.