top of page

Facetcyste

Wat wordt bedoeld met een facetgewrichtscyste? Hoe ontstaat deze? Wat kan men ertegen doen?

Wat is een facetgewrichtscyste?
Hoe ontstaat een facetgewrichtscyste?

facetgewrichtcyste.jpg

Onze wervellichamen zijn aan de voorkant (naar de buik toe) verbonden door een tussenwervelschijf en aan de achterkant door twee paar zogenaamde facetgewrichten. De tussenwervelschijf draagt de hoofdlast. De gewrichten schuiven dakpansgewijs over elkaar en staan de wervels toe zijwaarts en naar voren te bewegen, terwijl ze tegelijkertijd de omvang van de bewegingen beperken. Bijvoorbeeld, ze staan geen bewegingen om 360° toe. Dat zou schadelijk zijn voor de zenuwen, die precies door de openingen (zogenaamde neuroforamina) tussen de facetten passen en het zenuwkanaal schuin verlaten. De facetgewrichten zijn opgebouwd zoals de meeste andere gewrichten. De kraakbeenlagen zijn gescheiden door een vloeistof, een soort smeermiddel: de synovia. Om te voorkomen dat deze vloeistof uit het gewricht lekt, bevindt het zich in een capsule die het gewricht omgeeft. Deze capsule is elastisch, want het gewricht moet kunnen bewegen. Als het gewricht zich echter te sterk beweegt (bijvoorbeeld door slijtage of na een trauma), bolt de capsule op. De gewrichtsvloeistof blijft dan niet meer tussen de facetten, maar blaast de capsule op als een klein ballonnetje. Een facetgewrichtscyste (of synoviale cyste) ontstaat.

Wat zijn de typische klachten van een facetcyste?

Wanneer deze ballon, dus de facetgewrichtscyste, richting een zenuw uitbreidt, komt de zenuw onder druk te staan. Het voelt alsof een hernia op de zenuw drukt en de klachten kunnen uitstralen naar het been of de voet.

Wat kan ik doen tegen een facetgewrichtscyste?

Een belangrijk verschil met een hernia is echter dat de hernia kan uitdrogen, waardoor de klachten afnemen. Een cyste daarentegen wordt vanuit het gewricht verder gevuld met vloeistof en vergroot zich over het algemeen zelfs met de tijd. De meeste cysten moeten daarom microchirurgisch verwijderd worden, zodra ze te veel druk op een zenuw uitoefenen. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden of er sprake is van een overbeweging in het gewricht, dus van instabiliteit. De facetgewrichten kunnen, ja moeten zelfs, beweeglijk zijn ten opzichte van elkaar, maar niet te veel. De oorzaak van de overmatige beweging kan slijtage van de tussenwervelschijven zijn, wat vaak leidt tot een verschuiving van de facetgewrichten. Dit kan leiden tot het beknellen van zenuwen. Als er alleen een cyste zonder instabiliteit van de facetgewrichten aanwezig is, volstaat het om de cyste operatief te verwijderen. Is er sprake van instabiliteit, dan is stabilisatie noodzakelijk: een spondylodese.

facetgewrichtcyste mri ct.jpg

Pijnvrij in drie stappen

Uw wervelkolomspecialisten in Nederland en Keulen

1

Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. Dan kunnen we de komende dagen een afspraak inplannen.

​

​

​

​

2

Ons team ontvangt u en begeleidt u door de verschillende stappen. Naast een uitgebreid gesprek vindt er een neurologisch onderzoek plaats en wordt (indien nodig) een MRI gemaakt. Onze organisatie maakt het mogelijk dit in een tijdsbestek van een halve dag te doen.

3

De MRI beelden bekijkt u vervolgens samen met een van onze herniaspecialisten. De diagnose en uw mogelijkheden worden besproken en wij kunnen deze vervolgens zeer snel implementeren.

​

​

Veelgestelde vragen over facetcyste?

  • MVZ RÃœCKENDOC
    Dr. J. Cedric P. Simons Drs. Patrick Simons Dr. Christian Ehl Dr. Bacel Alkati Fehmi Berisha MVZ RÜCKENDOC, Im Mediapark 3, 50670 Köln. Duitsland Spreekuur MRI Pijnpoli Operatie centrum
  • Meditta Medisch Centrum
    Drs. Patrick Simons​ Nobelweg 10, 6101 XB Echt, Nederland Spreekuur MRI
  • Vividus
    Drs. Patrick Simons Van Millenstraat 8, 5913 VL Venlo. Nederland Spreekuur

Expertise geeft zekerheid!​

Ons interdisciplinaire team is gespecialiseerd in de behandeling van hernia's, stenosen en instabiliteit van rug en nek.

Simons Alkati Ehl Simons beste neurochirurg

Hernia-weg: de expert voor uw rug en nek

Nederland's eerste adres voor herniaoperaties
Meer dan 22.000 geopereerde patiënten zijn nu
tevreden zonder hernia
Meer dan 99% zou indien nodig de zelfde operatie weer ondergaan

Vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars

bottom of page